Oorzaken van haaruitval. En kun je er iets aan doen?

Haarverlies bij vrouwen is toch wat anders dan bij mannen. Zo is de psychologische impact bij vrouwen meestal groter als bij mannen. Dat wil niet zeggen dat dit bij mannen niet kan voorkomen, maar bij vrouwen zeker meer.

Ook kan de oorzaak bij vrouwen ergens anders liggen. Zo is er bijvoorbeeld de tractiealopecia. Een vorm van haaruitval die je bij mannen niet zal aantreffen. Deze vorm van haaruitval wordt veroorzaakt doordat er te veel spanning op het haar komt. De spanning wordt veroorzaakt door het achterover dragen van het haar bijvoorbeeld bij een paardenstaart of door de zogenaamde braiths. Omdat er constant aan de haarwortel wordt getrokken zegt de haarfollikel uiteindelijk: “doe het zelf maar, ik blijf geen nieuwe haren aanleveren”.

Bij cosmetische chirurgie, rond littekens, kan haaruitval ontstaan. Niet te vergeten, de haaruitval die meestal optreedt na het krijgen van een baby. (Gaat meestal vanzelf weer over).

Haaruitval tijdens zwangerschap

Wat gebeurt er met het haar tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het haarverlies zeer beperkt. Door de hormonale veranderingen in het lichaam blijven bijna alle haren in de groeifase. De haren groeien goed en zien er glanzend en gezond uit.

Wat is hiervan het effect na de zwangerschap?

In de achtste maand beginnen de haren uit te vallen. Na de bevalling zelfs in extremere mate. Dit alles hangt nauw samen met de hormoonhuishouding. De haargroei komt daarna vanzelf weer op gang, maar de kwaliteit van de haren kan aanzienlijk slechter blijven. Het haar is dunner en van eem beduidend mindere kwaliteit.

Wat veroorzaakt eigenlijk de haaruitval?

De grootste veroorzaker zijn de hormonen, en bijkomend is de factor stress. De zwangerschap gaat altijd gepaard met spanningen. Alle cosmetische produkten zijn er voornamelijk op gericht om de gevolgen van deze factoren te behandelen.

Wat is er aan te doen als het haar uitvalt?

Deze vorm van haaruitval is goed bestrijdbaar, neem daarom tijdig contact op met uw biostheticien zodat hij u deskundig kan informeren naar de mogelijkheden.

Haaruitval door ouderdom

Haaruitval door ouderdom begint op een leeftijd van ongeveer veertig jaar. Dit komt door suikers die zich in de huid bevinden. Deze suikers zorgen dat de huid zijn soepelheid verliest. Dit wordt ook wel FIBROSE genoemd. FIBROSE betekent sclerose van de huid = veroudering.

Wat gebeurt er in de huid?

Door FIBROSE gaan de kleinste haarvaten verkleven. Deze haarvaten zorgen voor de toevoer van bloed waardoor haargroei tot stand komt. Als dit belemmerd wordt komen voedingsstoffen niet voldoende aan. Het haar zal steeds dunner worden. Ook de follikel, dit is de zgn. haarschacht (de uitgang van het haar uit de hoofdhuid.) raakt in de verdrukking.

Wat is er aan te doen?

Het proces van FIBROSE waardoor het haar dunner wordt valt om te keren, aangezien er nog steeds potentieel aanwezig is om haren te laten groeien. Het haar zit er wel maar kan niet groeien omdat voeding niet aankomt!

Is deze vorm van haaruitval te voorkomen?

Door de hoofdhuid te verzorgen met produkten die de vorming van verklevingen bestrijden kunt u deze vroegtijdige veroudering voorkomen. Deze vorm is dus zeer goed bestrijdbaar. Met het gebruik van cosmetische produkten zal het haar gezond kunnen groeien.

Welke produkten zijn er voor nodig?

Speciaal voor haaruitval van de ouder wordende huid zijn er lotions ontwikkeld die er op gericht zijn dit proces te vertragen. Vraag uw biostheticien om informatie.

Haartransplantatie

Haartransplantatie is de meest toegepaste behandeling bij haaruitval veroorzaakt door erfelijke factoren (AGA). Ofschoon haartransplantatie het meest bij mannen wordt gedaan kan het ook succesvol bij vrouwen worden toegepast. Wel dient gezegd te worden dat aan het verwachtingspatroon van vrouwen niet altijd kan worden voldaan.

Immers, bij mannen voorkomt haartransplantatie dat die man kaal wordt. Vergeleken met een kaal hoofd (alleen het kransje is er nog) kan het resultaat van een haartransplantatie spectaculair zijn. Van kaal naar haar, ook al is het niet meer de vroegere haardos, is heel wat. Vrouwen echter worden meestal niet helemaal kaal maar vertonen een diffuse uitdunning van het haar op het bovenhoofd.

Met een haartransplantatie gaan zij dus van dun haar naar (iets) dikker haar maar nog steeds niet de haardichtheid van vroeger. En dat is wat zij veelal verwachten. Soms is een haarwerk, bijvoorbeeld de laatste nieuwe toepassing, integration haarwerk, meer geschikt omdat die oplossing zoveel haar geeft als gewenst.

Haartransplantatie voor extra schaamhaar

Alopecia (haarverlies) komt niet alleen voor op het hoofd maar kan ook op andere delen van het lichaam komen. Zo kan men de wenkbrauwen verliezen, de wimpers, zelfs kunnen mensen gedeeltes van een baard verliezen of een baard hebben met “gaten” er in. Ook snorren groeien niet altijd zoals wij dat willen.

In Azië komt ook haartransplantatie op de venusheuvel voor omdat Aziatische meisjes daar meestal dun behaard zijn. (In de Verenigde Staten en Europa is het nu juist weer mode om een (deels) geschoren schaamhaar te hebben…)

Hier kunnen haartransplantaties veelal ook een oplossing bieden. Deze transplantaties van schaamhaar echter vereisen een specialistische chirurg, die zich echt op deze soort van haartransplantaties gespecialiseerd heeft. De resultaten zijn in de meeste gevallen succesvol te noemen maar men moet zich bij dit soort transplantaties altijd zeer goed laten informeren, omdat het om een gevoelig gedeelte van het lichaam gaat.

Haartransplantatie voor wenkbrauwen

Het ontbreken van, of te weinig wenkbrauwen hebben, kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het epileren van de wenkbrauwen.

Iets dat vroeger veel werd gedaan omdat het mode was om een streepje als wenkbrauw te hebben. Alle haren werden dan geëpileerd en het streepje werd met een potlood getrokken. Door veelvuldig te epileren (tractie alopecia) groeit er geen haar meer. Nu is echter de mode veranderd en kan dat problemen geven. Haartransplantatie voor wenkbrauwen is een optie maar moet wel door een ervaren arts worden uitgevoerd. Meestal zijn 2 behandelingen nodig.

 

Leave a Comment: