Hoe wordt een haarwerk van echt haar gemaakt?

Window Hair Wig Mannequins Hairstyles Blond

Haarwerken worden nog vaak gezien als voorwerpen die tijdens rukwinden afwaaien, maar niets is minder waar. De huidige haarwerken zijn zo gemaakt dat u zelfs een strandwandeling kan maken tijdens een flinke storm. Het woord pruik en toupet worden zo niet meer genoemd in verband met de negatieve klank die het heeft en daarom spreekt men tegenwoordig over haarwerken.

Over het algemeen is het moderne haarwerk nauwelijks meer van het eigen haar te onderscheiden terwijl het dragen ervan comfortabeler is geworden; “de huid” van het haarwerk ademt en sportbeoefening is vrijwel altijd mogelijk zonder angst voor het verlies van het haarwerk.

Hoe wordt een haarwerk van echt haar gemaakt?

Haarwerken zijn er in vele vormen. Zo zijn er deelhaarwerken die alleen het kale deel van het bovenhoofd bedekken en haarwerken die het hele hoofd bedekken. Haarwerken kunnen vervaardigd zijn ven echte haren (human hair) en synthetisch haar.

Om haarwerk onzichtbaar te maken moet de basis transparant zijn zodat de hoofdhuid er doorheen schijnt als het haar open valt. Zo gaat het immers ook bij personen zonder haarverlies. Dat betekent heel dun en dus kwetsbaar. Ook mag er niet teveel haar opzitten.

 1. Als eerste wordt het haar ‘REMY’ gemaakt. Dat betekent dat alle zogenaamde “koppen” en “staarten” in één richting liggen. Dit voorkomt het klitten van het haar.
 2. Daarna wordt het haar veredeld. Dit is een chemisch proces dat enige uren kan duren. Door het veredelen kan het haar worden ontkleurd en tevens grondig gereinigd.
 3. Dan wordt het haar weer ingekleurd in de gewenste kleur.
 4. Als laatste wordt het haar op een basis geknoopt of alleen maar gestoken. Knopen is steviger en wordt gebruikt bij haarwerken die langer mee moeten gaan. Als het haarwerk “vol” is zijn de knoopjes niet te zien. Bij haarwerk dat niet zolang mee moet (zie hieronder), kan worden volstaan met het steken van de haren in een V vorm. Dit haar laat uiteraard sneller los maar als het haarwerk niet lang mee hoeft kan het haarwerk transparanter zijn en daardoor natuurlijker.
 5. Het haar kan worden gegolfd of gekruld met een lichte permanent.

Uit de filmwereld weten we dat er onzichtbare haarwerken worden gebruikt, maar daar krijgt de acteur iedere draaidag een nieuw haarwerk omdat het haarwerk van de vorige dag meestal gescheurd is. Voor de normale gebruiker is dit natuurlijk te kostbaar.

Daarom zult u moeten kiezen:

 • Of een prachtig natuurlijk haarwerk dat regelmatig zal moeten worden vervangen.
 • Of een stevig haarwerk dat enigszins onnatuurlijk is maar wel lang meegaat.
 • Of een compromis. En daarvoor is de haarwerkspecialist de aangewezen persoon.

Hoe wordt haarwerk bevestigd?

De haarwerken kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Door middel van kleefstrips aan de onderzijde, via klemmen die gekoppeld zijn aan het eigen haar of met een medicinale lijmspray. Over het algemeen zijn dit de meest gebruikte methodes:

 • Plakken. Met dubbelzijdige tape wordt het haarwerk op de (kale) hoofdhuid geplakt.
 • Plakken met medicinale lijm. Dit is en nieuwe ontwikkeling die in de medische wereld meer toepassingen heeft (stoma o.i.d.). Dit vereist wel een zogenaamde poly (plastic) basis of rand.
 • Met buisjes aan het eigen nog goede haar bevestigd. aan het eigen nog goede haar bevestigd.aan het eigen nog goede haar bevestigd.
 • Micro-point. Hierbij wordt het omliggende goede haar gebruikt om door een draad van het haarwerk te knopen. Op die knoop komt een dotje lijm voor de stevigheid.
 • Clips. De aangewezen methode als je baas op eigen hoofd wil blijven. Je kan het haarwerk makkelijk zelf op en afzetten.
 • Infillmethode. Hierbij wordt door mazen in het haarwerk uw eigen haar getrokken zodat het haarwerk een combinatie is van eigen haar en haarwerk haar.

Hoe wordt synthetisch haar gemaakt?

Synthetisch haar wordt gewonnen uit aardolie en behoort tot de groep polymeren. Een synthetische vezel is een streng van polymeren die tot draden worden getrokken bij ongeveer 100 graden Celcius tot ze de haardikte hebben bereikt. De kleur wordt direct aan het proces toegevoegd zodat naderhand kleuren niet meer nodig is. Dit gebeurt door een exacte menging van de kleuren rood, blauw en geel. Een menging die dus per kleur verschillend is. Vroeger leken de synthetische haren zoals poppenhaar maar ook hier is voortgang geboekt. Voor een leek is het meestal niet te zien of er gebruik wordt gemaakt van echt haar of synthetisch haar. Hoe kan je het verschil wel zien? Een echte haar brandt direct op. Een synthetische haar smelt en levert een gesmolten bolletje op. Als je het wilt proberen knip dan wat haar af anders is je haarwerk in een mum van tijd verdwenen.

 

Hoe wordt een haarwerk van synthetisch haar gemaakt?

Omdat dit haar uit de fabriek komt kan direct met het knopen of steken worden begonnen. Omdat synthetisch haar niet verkleurd kan het makkelijk worden gebruikt voor haarwerken die lang meegaan. De haren dienen dan ook in de basis te worden geknoopt en niet gestoken. Dit om haaruitval te voorkomen.

Het golven of krullen van het haar geschiedt met stoom of in een oven die de synthetische vezel vervormd. Dit gebeurt meestal op 100 graden Celcius.

Er zijn tegenwoordig ook synthetische vezels die hittebestendig zijn, waardoor je ze niet meer vervormen. Dat is prima als je zeker bent van je model, maar lastig als je eens wat anders wilt.

Voor wie zijn haarwerken bedoeld?

 • Wanneer jij je vroegere haardikte weer wilt.
 • Wanneer je donorgebied ongeschikt is voor een haartransplantatie.
 • Bij haarziekten.

Haarwerk niet alleen bij haaruitval

Haarwerken worden niet alleen gedragen door mensen die last hebben van kaalhoofdigheid. Een haarwerk is bijvoorbeeld gemakkelijk wanneer je niet in de gelegenheid bent om even naar de kapper te gaan. Ook wanneer het haar dun is of niet wil “zitten” kan een haarwerk uitkomst bieden.

Integration hair voor vrouwen

Integration Hair is een van de laatste ontwikkelingen op haarwerkgebied voor vrouwen. Op het bovenhoofd wordt een op maat gemaakte “mash”(een soort netje) geplaatst. Aan alle draden zijn haren geknoopt. Het eigen, nog aanwezige, haar gaat daar door heen en de integration, samen met het eigen haar, geeft de haardos van vroeger weer terug. Een ideale combinatie van eigen haar en “haar van buiten”. Dus niet zo’n pruikerig idee.

 

Leave a Comment: