Voor- en nadelen van scheren, harsen en epileren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De meeste Nederlandse vrouwen en mannen hebben ervaring met het ontharen van bepaalde lichaamsdelen. We doen dit omdat het hygiënischer of mooier is, omdat het prettiger aanvoelt of omdat de partner het waardeert. De lichaamsdelen die door vrouwen het meeste worden onthaard zijn benen, oksels en de schaamstreek. Bij mannen zijn dit de baardgroei, oren, neusgaten, oksels, schaamstreek, borst, rug en soms ook de benen. Er zijn verschillende materialen, middeltjes en behandelingen op de markt om te ontharen. Hieronder worden de meest voorkomende besproken.

Ontharingscrème: Door gebruik te maken van een ontharingscrème bereik je hetzelfde effect als bij scheren; de haartjes worden verwijderd tot aan het huidoppervlak en groeien dus vrij snel terug. Er zijn op de markt talloze producten te krijgen zoals gels, mousses en crèmes. Je smeert het te onharen oppervlak ermee in en na enkele minuten zijn de chemische stoffen op de haren ingewerkt en kun je de haren afwrijven of afspoelen. Let wel op, sommige chemische stoffen kunnen irriteren of allergische reacties teweegbrengen. Probeer ontharingscrèmes daarom altijd eerst uit op een klein stukje huid.

Scheren: Scheren is de meest toegepaste manier van ontharen. Deze vorm van ontharen kun je op elk lichaamsgebied toepassen. Om te scheren kun je een scheermes, een elektrisch scheerapparaat (ladyshave) of een tondeuse gebruiken. Als je scheert, verwijder je alleen de haar tot aan het huidoppervlak. Deze manier van ontharen is snel, pijnloos en eenvoudig. Het duurt gemiddeld één tot drie dagen voordat de haartjes van een geschoren lichaamsgebied terugkeren.

Epileren: Epileren kun je doen met een pincet of een epilator (epilady). Meestal wordt een pincet gebruikt voor te ontharen gebieden in het gezicht , omdat je met een pincet één haartje per keer eruit trekt. Met een epilator verwijder je met grote snelheid meerdere haren tegelijk en wordt daarom meestal alleen voor het lichaam gebruikt. Omdat je met epileren de haren met de haarwortel verwijdert, blijven de haren gemiddeld één tot drie weken weg. Epileren is een pijnlijkere manier van ontharen dan scheren, maar veel efficiënter.

Harsen / waxen: Het effect van harsen of waxen is hetzelfde als bij epileren; je verwijdert de haartjes inclusief de haarwortel, waardoor het langer duurt voordat ze terug komen. Bij harsen of waxen breng vloeibare hars of harsstrips aan op het te behandelen lichaamsgebied, deze wrijf je vervolgens stevig aan zodat de haartjes goed aan de hars hechten en dan trek je de strip tegen de haargroeirichting in eraf.

Laseren: Laseren is een vrij prijzige manier van ontharen. Voordeel hiermee is wel dat de haren maanden tot jaren wegblijven. Let wel op: laserontharing wordt vaak aangeboden als definitieve ontharing, dit is echter niet het geval. Voor definitieve ontharing zijn meerdere behandelingen nodig. Laseren is geen thuisbehandeling, hiervoor ga je meestal naar een schoonheidsspecialist.

IPL: IPL (Intense Pulsed Light Ontharing) is vergelijkbaar met laserontharing, maar minder effectief. Hier worden de haartjes weggebrand tot en met de haarwortel door middel van intense lichtstralen. IPL kun je meestal bij een schoonheidsspecialist laten doen en is vrij kostbaar.

Leave a Comment: